En illustratör bakar godaste lussebullarna

Ett annat hantverk som jag ägnar mig åt (ofta och gärna) är bakning. Det här är mitt supergoda recept på lussebullar/lussekatter/saffransbullar... De är grymt saftiga och goda, "för goda" brukar jag få höra. Eftersom de är så goda vill jag baka många bullar när jag väl bakar dem, så jag har därför ett litet tidsbesparande knep som jag ska bjuda på. Men först, receptet! Det här är till 30-35 bullar.

Degen

50 gram jäst

100 gram smör (mjukt)

5 dl mjölk

2 gram saffran

1,5 dl socker

0,5 tsk salt

1 ägg

250 gram kesella 10%

18 dl mjöl

Fyllning

200 gram halvsmält smör

1 dl socker

1 tsk vaniljsocker

500 gram mandelmassa

Gör så här
Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm lätt till 37 grader (fingervarmt). Häll i en bunke. Smula ned jästen och rör så att den löser sig. Tillsätt saffran, socker, salt, ägg och kesella. Rör ihop med nästan allt mjöl, tills det blir en blank, smidig deg som släpper från bunkens kanter (jag har en assistent, har du inte det får du jobba lite). Strö över en näve mjöl på deghögen och låt jäsa under bakduk i minst en timme.

Mjöla på bordet och kavla ut degen till en stor, lite avlång platta (ca 1/2 cm tjock). Nu är det dags för fyllningen. Man brukar kanske blanda ihop smör, socker och vaniljsocker och sedan bre på röran, men jag brukar vara lite lat och börja med smöret, sedan strö över blandningen av socker och vaniljsocker.

Riv slutligen mandelmassan direkt över degen med ett rivjärn. Om du vill kan du strö över kanel också, eller till och med rivet äpple (gott och saftigt).

Nu till mitt snabbknep. Istället för att vika plattan på mitten (som man brukar göra med bullar), rulla in mot mitten från två håll. Skär sedan tvärs över, ca 1,5-2 cm breda snitt. Tricket för att få till den "äkta" lussebulleformen är att sedan försiktig tvinna ett varv på mitten, så att det blir en fin "midja". Låt bullarna jäsa på plåten cirka en halvtimme till.

Tryck i russin och pensla med ägg (jag brukar ta två russin i varje ände). Sätt in plåten i ugnen, 220 grader (varmluft), 7-8 minuter. Håll lite koll så de får en fin brun färg. Du lär känna vad som gäller för just din ugn efter en plåt. Färdigt!

Kram Sophie

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Arkiv

Etiketter